Grote belangstelling voor opening Geoffrey Donaldson Instituut

Onder grote belangstelling verrichtte burgemeester Hans Cornelisse van Langedijk vrijdag 29 november de officiële opening van het pand van het Geoffrey Donaldson Instituut (GDI) voor filmonderzoek in Noord-Scharwoude. Daarvoor was door Egbert Barten het eerste exemplaar van het boek over Geoffrey Donaldson overhandigd aan de Duitse historica Kathinka Dittrich. Zij verraste het instituut met de overdracht van haar archief van ruim twintig jaar correspondentie met de naamgever.

Honderddertig genodigden verzamelden in partycentrum Concordia nabij het pand van het GDI. Daaronder waren filmmuseum Eye en vele tientallen onderzoekers en verzamelaars van film. In zijn toespraak vertelde initiatiefnemer Egbert Barten over de reden voor de oprichting van het GDI en het belang van het pionierswerk van Geoffrey Donaldson als verzamelaar en onderzoeker voor de filmgeschiedenis. Hij gaf daarbij aan dat de collectie en het archief niet alleen de afgelopen maanden al door schenkingen waren vergroot, maar dat ook tijdens de openingsdag verschillende schenkingen zijn gedaan of aangekondigd. Zo kreeg het GDI 35-mm speelfilms en affiches van regisseur Frank Herrebout en originele tekeningen van Ollie B. Bommel uit de tekenfilm Als je begrijpt wat ik bedoel (1983) van de filmverzamelaars Ronald en Emmy Rosbeek. Barten kondigde voor volgend jaar een tentoonstelling aan van schilderijen van filmregisseur Bert Haanstra.

Kathinka Dittrich – voormalig directeur van het Goethe Instituut in Amsterdam en collega en vriendin van Donaldson – nam het eerste exemplaar in ontvangst van het boek Geoffrey Donaldson – Een leven voor de film. In haar toespraak schetste zij Donaldson als buitengewoon feitenkenner van Nederlandse films. De uit Keulen overgekomen Dittrich verraste de voorzitter van het GDI met de overhandiging van de brieven die zij gedurende de twintig jarige correspondentie ontving van Donaldson.

Burgemeester Hans Cornelisse van Langedijk sprak blijdschap uit over de keuze voor Noord-Scharwoude als vestigingsplaats van het GDI. Voorts memoreerde hij de maatschappelijke betrokkenheid van oudsher van de familie Barten bij de Langedijker gemeenschap. Cornelisse complimenteerde het GDI met het deels verbouwde pand en de eerste tentoonstelling. De openingshandeling bestond uit het verwijderen van de stadsvlag van het gevelbord van het Geoffrey Donaldson Instituut.

Het GDI aan de Dorpsstraat 612 is elke maandag en woensdag van 14.00 uur tot 17.00 uur gratis te bezoeken. Op andere tijden is bezoek aan de tentoonstelling en de bibliotheek op afspraak mogelijk. Tijdens speciale gelegenheden zal het GDI ook in bijvoorbeeld weekends open zijn. Het boek Geoffrey Donaldson – Een leven voor de film is te koop in het GDI voor € 19,95.