_DSC7145Roloff met troopers_smaller

Tot medio januari is in het Geoffrey Donaldson Instituut (GDI) in Noord-Scharwoude de gratis toegankelijke tentoonstelling van unieke – vooral Amerikaanse – Star Wars memorabilia te zien. De komende weken is er een aantal bijzondere activiteiten in het GDI, zoals rondleidingen door de samensteller, de videofragmenten tour en een filmvertoning.

De bezoekers van de tentoonstelling zijn onder de indruk van de vele tientallen voorwerpen zoals unieke figuurtjes, space ships, posters, bordspelen, bekers, LEGO-speelgoed, foto’s, soundtracks en boeken. Met een smartphone of een tablet zijn allerlei korte filmpjes te zien, zoals een oude reclamefilm voor Star Wars pyjama’s en een korte (LEGO)film waarin Darth Vader en Luke Skywalker samen Vaderdag vieren. De eerste film van de Star Wars reeks kwam in 1977 in de bioscoop en was een enorm succes, net als het grote aanbod speelgoed. Door de succesvolle merchandising van het Star Wars-product kon bedenker en regisseur George Lucas de vervolgfilms financieren en bouwen aan zijn beeld- en geluidsimperium.

                                                                                                                                                                                                                                                          Rondleidingen

Zaterdag 26 september geeft verzamelaar en gast-curator Roloff de Jeu om 15.00 uur (en eventueel om 16.00 uur nog een keer) een rondleiding langs de vele verschillende voorwerpen van de expositie. Hij vertelt over het begin en de enorme groei van zijn collectie, over de herkomst van de topstukken en de verhalen er achter. In de eerste helft van oktober vervangt De Jeu een deel van de tentoongestelde voorwerpen, zodat het de moeite waard is om bijvoorbeeld in de herfstvakantie nog eens te komen kijken. Vanaf 10 oktober maakt in de grote vitrine Darth Vader plaats voor Boba Fett en ook zijn dan voor het eerst de alleroudste exemplaren te zien van het blad van de Nederlandse Star Wars fanclub die in de jaren tachtig van de vorige eeuw actief werd. Ook die dag is er een rondleiding. De rondleiding met maximaal acht personen tegelijk is gratis.

Filmvertoning

Zaterdag 10 oktober is er ’s avonds om 20.00 uur een filmvertoning in de nieuwe filmzaal van het GDI. Met originele trailers op 35mm van onder meer de eerste trilogie van Star Wars – A New Hope (1977), The Empire Strikes Back (1980) en The Return Of The Jedi (1983) – en door Star Wars geïnspireerde films, ook films die het Star Wars universum met de nodige ironie bekijken. Deze unieke filmvoorstelling met toelichting is toegankelijk voor maximaal 25 personen. Vooraf reserveren (met een e-mail naar egbertbarten@donaldsoninstituut.nl) is verplicht, de toegang kost tien euro inclusief drankje en een exemplaar van het filmtijdschrift Schokkend Nieuws met een special over Star Wars.

Special Schokkend Nieuws

Filmtijdschift Schokkend Nieuws brengt in oktober in samenwerking met het GDI een special uit over Star Wars. Daarin onder meer aandacht voor de Europese première op 13 oktober 1977 van Star Wars: A New Hope in aanwezigheid van hoofdrolspelers Mark Hamill en Carrie Fisher als onderdeel van de Filmweek Arnhem.

De tentoonstelling Star Wars: Collecting The Force is elke maandag, woensdag en zaterdag tussen 14.00 uur en 17.00 uur gratis te bezoeken. Op afspraak zijn andere  momenten mogelijk. Het Geoffrey Donaldson Instituut is gevestigd aan de Dorpsstraat 612 in Noord-Scharwoude.

Foto: vrij te gebruiken met vermelding van de naam van de fotograaf Arne Kuilman

Gast-curator Roloff de Jeu met vier Stormtroopers van het Dutch Garrison tijdens de opening van de expositie in het Donaldson Instituut.