Het Geoffrey Donaldson Instituut (GDI) in Noord-Scharwoude heeft onlangs een uniek affiche van de Laurel en Hardy-film ‘In de penarie’ aan de collectie toegevoegd. Het affiche is vanaf 20 augustus een van de topattracties van de expositie over Laurel en Hardy.

Het unieke affiche is afkomstig uit de privé-verzameling van filmliefhebber R.J. Buskop. Hij heeft een van de belangrijkste privé-filmcollecties van het land. De film ‘In de penarie’ uit de jaren dertig van de vorige eeuw is de Nederlandse titel van ‘Hot water’ (1936), een compilatiefilm van drie korte Laurel en Hardy’s. De korte film ‘Midnight patrol’ leverde de inspiratie voor de tekening op het affiche. De gratis toegankelijke expositie over Stan en Ollie of de Dikke en de Dunne in het GDI is open vanaf de laatste week van de zomervakantie. Laurel en Hardy vormden vanaf 1927 tot in 1955 een van de populairste slapstickduo’s uit de filmgeschiedenis.

Het Geoffrey Donaldson Instituut is er voor belangstellenden naar de filmcultuur in Nederland. Het instituut bevordert onderzoek van filmproductie en -vertoning en heeft een omvangrijke collecties films, foto’s en affiches, een bibliotheek en archiefmateriaal zoals correspondentie van en met filmregisseurs. De in Nederland wonende Australiër Geoffrey Donaldson – de eerste filmhistoricus van Nederland – is de naamgever van het instituut. Het GDI is een particulier initiatief en bestaat zonder subsidie van de overheid.

GDI-medewerkers Richard de Jong (links) en Egbert Barten met het ingelijste affiche van de Laurel en Hardy-film ‘In de penarie’.

GDI-medewerkers Richard de Jong (links) en Egbert Barten met het ingelijste affiche van de Laurel en Hardy-film ‘In de penarie’.
Foto: Marjolein Ansink