nog tot en met woensdag in herfstvakantie

MEER DAN VIJFHONDERD BEZOEKERS VOOR TENTOONSTELLING BERT HAANSTRA

Het Geoffrey Donaldson Instituut (GDI) in Noord-Scharwoude kijkt nu al terug op een succesvolle tentoonstelling over filmregisseur Bert Haanstra als schilder, tekenaar en fotograaf. De gratis toegankelijke tentoonstelling is nog te bezoeken tot en met woensdag 15 oktober 2014. De tentoonstelling en het boek maken het beeld van de kunstenaar Haanstra vollediger. Als afsluiting van de tentoonstelling verzorgt Haanstra-kenner en de auteur van het boek Hans Schoots woensdagmiddag 15 oktober een lezing over de schilder, tekenaar en fotograaf Bert Haanstra. 
Bij het grote publiek is Bert Haanstra nauwelijks bekend om zijn schilderijen, tekeningen en foto’s. Haanstra had een eigen stijl van schilderen met een voorkeur voor portretten. Veel schilderijen van de tentoonstelling zijn niet eerder te zien geweest. Uitgever GDI publiceerde ook het boek ‘Bert Haanstra, schilder, tekenaar, fotograaf’ van Haanstra-kenner Hans Schoots. Schoots verzorgt woensdag 15 oktober om 15.00 uur in het GDI een lezing over de schilder Bert Haanstra.

De gratis toegankelijke tentoonstelling in het GDI – Dorpsstraat 612 – in Noord-Scharwoude is nog te bezoeken tot en met woensdag 15 oktober 2014. De tentoonstelling is maandag, woensdag en zaterdag open van 14.00 uur tot 17.00 uur. Het boek ‘Bert Haanstra schilder, tekenaar, fotograaf’ (kleurendruk, formaat 28 cm x 28 cm, 96 pagina’s) van Hans Schoots is te koop in het GDI voor € 24,95. Nadere informatie over de tentoonstelling staat op www.donaldsoninstituut.nl.

Bert Haanstra (1916-1997) is bij velen vooral bekend als filmregisseur van onder meer de films Glas (1958), Fanfare (1958), Alleman (1963) en Bij de beesten af (1972). Het GDI in Noord-Scharwoude wil bekendheid geven aan schilder, tekenaar en fotograaf Bert Haanstra. Haanstra begon op achttienjarige leeftijd in 1934 in Amsterdam als persfotograaf. In de oorlogsjaren was hij actief in het verzet en volgde een schildersopleiding aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam, waar hij in de klas zat met onder meer Karel Appel.

———————————————————————————————————————————————-
Noord-Scharwoude,  06 oktober 2014