Skip to Content

Tentoonstelling unieke memorabilia Star Wars: Collecting The Force

vanaf 15 augustus in Geoffrey Donaldson Instituut

Poster Star wars expositieWoensdag 16 december is de wereldpremière van de zevende speelfilm van de reeks Star Wars: The Force Awakens. Aanleiding voor het Geoffrey Donaldson Instituut (GDI) in Noord-Scharwoude een tentoonstelling samen te stellen van unieke merchandising naar aanleiding van de ongekend populaire filmserie. De gratis toegankelijke tentoonstelling van – vooral Amerikaanse – memorabilia opent zaterdagmiddag 15 augustus en is te bezoeken tot half januari 2016.
De fans kijken al jaren reikhalzend uit naar het vervolg op de eerste zes films van de serie Star Wars. De eerste film kwam in 1977 in de bioscoop en was een enorm succes, net als het grote aanbod merchandising. Fans kochten massaal figuurtjes, bordspelen, bedovertrekken, boeken, posters, glazen, bekers, LEGOpoppetjes, foto’s en soundtracks. Dit maakte van bedenker George Lucas een steenrijk man. Hij kon door deze succesvolle merchandising de vervolgfilms financieren. In het GDI zijn tientallen van deze unieke voorwerpen van de merchandising te zien. Uniek door de verscheidenheid, maar ook vanwege dat het oorspronkelijk Amerikaans materiaal is uit vooral de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw.

De intrigerende figuren uit Star Wars bepalen mede de sfeer in de films en hebben eigen fans. Zaterdagmiddag 15 augustus tussen 14.00 uur en 17.00 uur zijn leden van Dutch Garrison verkleed als figuren uit Star Wars in Noord-Scharwoude bij het GDI. De leden met zogenoemde ‘screen accurate’ Star Wars kostuums zetten zich met hun optredens in voor verschillende goede doelen. In oktober komt filmtijdschift Schokkend Nieuws in samenwerking met het GDI met een special over Star Wars. Daarin onder meer aandacht voor de Nederlandse première op 13 oktober 1977 van Star Wars: A New Hope in Arnhem. Losse nummers van het tijdschrift zijn vanaf medio oktober verkrijgbaar in het GDI. In de maanden van de tentoonstelling zijn er in het GDI documentaires over en LEGOherverfilmingen en korte films geïnspireerd op Star Wars te zien.

De tentoonstelling Star Wars: Collecting The Force is elke maandag, woensdag en zaterdag tussen 14.00 uur en 17.00 uur gratis te bezoeken. Op afspraak zijn andere momenten mogelijk. Het Geoffrey Donaldson Instituut is gevestigd aan de Dorpsstraat 612 in Noord-Scharwoude.

STAR WARS: SCHOKKEND NIEUWS # 116 – THE BLAST OFF

151007 star wars schokkend nieuws 116 the blast off-1Overal in de wereld voel je The Force aanzwellen. Star Wars-fans wachten vol ongeduld op Star Wars: Episode VIII – The Force Awakens die op 16 december uitkomt.  Samen wachten maakt het iets dragelijker, dus kom genieten van Star Wars-trailers op 35mm, reclamefilmpjes en rip-offs!
lang trailers op 35mm, reclamefilmpjes van Star Wars-speelgoed, re-release trailers en rip-off trailers: van Flash Gordon, via de 35mm-trailer van Revenge of the Jedi (je leest het goed) naar The Last Starfighter. Met een bijzondere uitmijter: een aflevering van Battle of the Planets op 16mm. De originele serie is uit 1972, maar het enorme succes vanStar Wars in 1977 deed de distributeur besluiten de serie naar Amerika te halen en er een R2-D2-achtig robotje aan te voegen!

Roloff de Jeu is film- en Star Wars-verzamelaar en samensteller van de tentoonstelling ‘Collecting the Force’  in het Geoffrey Donaldson Institute in Noord-Scharwoude. De tentoonstelling met unieke merchandise en collectables van de ongekend populaire filmserie is tot 9 januari 2016 gratis toegankelijk. Fans kochten massaal de figuurtjes, bordspelen, dekbed-overtrekken, boeken, posters, glazen, bekers, LEGO-poppetjes, foto’s en soundtracks van Star Wars. In de foyer van De Melkweg een klein voorproefje. Star Wars galore!