Skip to Content

Interview met Egbert Barten in Holland Film Nieuws

Het artikel is te downloaden op de link hiernaast Artikel.

Donaldson Instituut exposeert unieke filmaffiches met IsabELLE Huppert

IsabELLE Huppert is genomineerd voor een Oscar voor beste vrouwelijke hoofdrol in de film Elle van Paul Verhoeven. Ter gelegenheid van de uitreiking zondag 26 februari zijn er enkele unieke filmaffiches  met IsabELLE Huppert te zien in het Geoffrey Donaldson Instituut (GDI). De oudste is van de film La Dentellière met een handtekening van vormgever René Ferracci en de meest recente is een Amerikaans filmaffiche van Elle. De laatste film is geregisseerd door Paul Verhoeven.

IsabELLE Huppert geboren 16 maart 1953 is een beroemde Franse actrice en filmproducente. Haar eerste speelfilm maakte zij in 1972 en haar internationale doorbraak was in La Dentellière uit 1977 van Claude Goretta.  Ze maakte vele tientallen films. Ter gelegenheid van de Academy Awards – ook bekend als Oscars – 2016 exposeert het Donaldson Instituut vanaf 22 februari uit de eigen verzameling zes originele filmaffiches met IsabELLE Huppert. Vier ervan zijn ontworpen door René Ferracci (1927-1982), naast La Dentellière de filmaffiches van Les Soeurs Brontë (1979) van André Téchiné, La Dame aux camélias  (1981) van Mauro Bolognini en Coup de Torchon (1981) van Bertrand Tavernier. Het affiche van La Dentellière is door Ferracci een jaar voor zijn overlijden gesigneerd tijdens de Filmweek Arnhem. Ook is het filmaffiche van La Pianiste (2001) van Michael Haneke te zien. Het GDI exposeert de filmaffiches tot de paasdagen, de toegang is gratis.
In de vitrines is er aandacht voor de films die in het Geoffrey Donaldson Instituut zijn te zien tot de zomervakantie. Er is materiaal over bijvoorbeeld prinses Leia Carrie Fisher, Martin Koolhoven, Debbie Reynolds, Woody Allen en het magazine Schokkend Nieuws over horror- en cultfilms. Eén vitrine is gewijd aan de in 1986 opgeheven bioscoop Tivoli in Noord-Scharwoude.

Ook te zien is het originele Gouden Kalf voor de Filmcultuur van Geoffrey Donaldson. Hij ontving deze erkenning in 1998 voor zijn belangrijke en belangloze inzet voor het beschrijven van de oorsprong van de Nederlandse zwijgende filmcultuur.

De gratis toegankelijke tentoonstelling in het Donaldson Instituut – Dorpsstraat 612 – in Noord-Scharwoude is maandag en woensdag open van 14.00 uur tot 17.00 uur. Op afspraak zijn ander dagen en tijden bespreekbaar.

Filmprogramma GDI

BIJZONDERE FILMS TE ZIEN IN GEOFFREY DONALDSON INSTITUUT

In het Geoffrey Donaldson Instituut (GDI) in Noord-Scharwoude zijn tot de zomervakantie verschillende bijzondere films te zien. Onder meer films van Martin Koolhoven en van Woody Allen en met Debbie Reynolds en met Carrie Fisher. De eerste is aanstaande woensdagavond te zien, een film met Charles Bronson. De laatste dag van maart is als onderdeel van de BUT Film Festival On Tour ‘Hellraiders’ te zien. In mei is er aandacht voor Nederlandse speelfilms. De laatste film voor de zomervakantie is in juni te zien, een concertregisteratie uit 1988. Het filmprogramma staat op de website van het Donaldson Instituut.

Woensdag 22 februari is er een film uit 1975 met Charles Bronson te zien. In maart besteedt het GDI aandacht aan de eind december vorig jaar overleden Carrie Fisher – prinses Leia uit Star Wars – en haar een dag later overleden moeder Debbie Reynolds. Vrijdag 3 maart met een MGM-musical uit 1956 en woensdag 15 maart met een film van Woody Allen over drie zussen. In die film speelt Carrie een kleine rol als een vriendin. Het voorprogramma gaat over prinses Leia.

Vrijdag 24 maart vertelt regisseur Rimko Haanstra over zijn samenwerking met filmgenie Jacques Tati. Meerdere korte films van Rimko zijn vertoond als voorprogramma van films van Tati. Het GDI vertoont die avond enkele korte films van Rimko en een (ondertitelde) speelfilm uit 1947 van Tati. De laatste vrijdag van maart is Hellraiders van Gope Salami te zien, een (ondertitelde) Indonesische speelfilm uit 1985 over de guerillastrijd tegen de Nederlandse bezetter.

Woensdagavond 5 april is voor de liefhebbers van horror- en cultfilms. Dan staat het GDI stil bij het 25-jarig bestaan van het filmblad Schokkend Nieuws. Van de regisseur van Lord of the Rings Peter Jackson is dan een zombie gore uit 1992 te zien. Goede Vrijdag 14 april is er de Canadese speelfilm uit 1990 te zien over het Passiespel in Montreal. Dominee Rob Basten uit Noord-Scharwoude geeft een inleiding.

Mei staat in het teken van Nederlandse speelfilms. Vrijdag 5 mei is de film uit 2008 over de laatste oorlogswinter naar een boek van Jan Terlouw van regisseur Martin Koolhoven te zien.  Woensdag 17 mei is een Nederlandse klassieker in zwart-wit uit 1961 van Fons Rademakers naar een novelle van Hugo Claus te zien. Vrijdag 26 mei is er weer een Nederlandse klassieker in zwart-wit, dan van Johan Korporaal uit 1962. Een speelfilm over misdadig Amsterdam met Rijk de Gooyer, Jan Blaaser, Willeke Alberti en judoka Anton Geesink.

Als laatste film van het programma tot de zomervakantie vertoont het GDI vrijdag 16 juni een concertregistratie uit 1988.

In het GDI is de uitgebreide folder met het filmprogramma tot de zomervakantie 2017 af te halen. Een toegangskaart voor de filmvertoningen kost tien euro. Reserveren is vanwege het beperkt aantalplaatsen verplicht en kan viaegbertbarten@donaldsoninstituut.nl of door tijdens de expositietijden een kaartje te kopen. Vanwege vertoningsrechten kan het GDI niet altijd de titel van een film noemen, maar moet dan volstaan met een omschrijving. Wie nieuwsgierig is kan via een e-mail aan het GDI de titel te weten komen.

De filmvertoningen zijn in de professionele, moderne filmzaal van het GDI met luxe bioscoopfauteuils en uitmuntende geluidskwaliteit en beginnen om 20.00 uur. De filmzaal is niet toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn. Het GDI is gevestigd aan de Dorpsstraat 612 in Noord-Scharwoude. Het GDI is een particulier initiatief en bestaat zonder subsidie van de overheid.