Afgelopen vrijdag zijn door het Geoffrey Donaldson Instituut (GDI) in Noord-Scharwoude opnamen gemaakt voor een korte film. Door een professionele filmploeg is gefilmd bij het hoekpand waarin het GDI is gevestigd, in de Dorpsstraat, voor de Primera-winkel en op en bij de Jacob Jong brug over de Achterburggracht. De Groene Man Jan Jansen speelt de hoofdrol in de film. Sinds de laatste opnamen vrijdagavond ontbreekt van hem ieder spoor.

GDIBFFilmploegCreature

Regisseur Emiel de Jong filmt De Groene Man Jan Jansen. Foto: Eddy Hooiveld

Vrijdagochtend 15 juli verzamelen zich twintig mensen in het GDI voor het maken van de korte film. Het gaat om onder meer actrices, acteurs en de filmploeg. Het is veel voorbereiden en lang wachten, maar regisseur Emiel de Jong is zeer tevreden met de decors en de acteerprestaties. Naar verwachting is de première van de film ‘The creature from under the bridge’, zondag 25 september tijdens het evenement ‘Verhalen Halen’ in Langedijk. Egbert Barten van het GDI: ‘De korte film is wat in de filmwereld een spoof heet, een parodie, in dit geval op jaren vijftig horrorfilms’.

De Groene Man van ruim twee meter hoog is – geïnspireerd op de jaren 50 klassieker ‘Creature from the black lagoon’ – een dreigende fantasy figuur, in 1985 gemaakt door de Groninger beeldenmaker F.G. Windt. De Groene Man is vrijdagavond voor het laatst gezien in het water onder de Jacob Jong brug in de Willem de Zwijgerstraat.

Uit Noord-Scharwoude spelen in de film Joyce Wouters onderzoekster, Jos Kreuk professor, Hennie Neesen en Marjan Glas kamperende wetenschappers, Jeroen Haesenbos en Maarten Neesen kelners, Rick Ooteman stormtrooper en Leo Glas Elvis Presley en Bart Vermeer uit België speelt de regisseur.

GDIFilmCreatureJuli2016

Bart Vermeer, Joyce Wouters en De Groene Man Jan Jansen. Foto: Eddy Hooiveld

Het GDI bevordert onderzoek van filmproductie en -vertoning en heeft een omvangrijke collectie films. De expositieruimte van het GDI is elke maandag en woensdag tussen 14.00 uur en 17.00 uur gratis te bezoeken. Op afspraak zijn andere momenten mogelijk. Het Geoffrey Donaldson Instituut is gevestigd aan de Dorpsstraat 612 in Noord-Scharwoude. Het GDI is een particulier initiatief en bestaat zonder subsidie van de overheid.