Woensdagavond 26 april herleven nostalgische tijden van de voormalige bioscoop in Noord-Scharwoude. Het Tivoli Theater had decennialang in de vorige eeuw een belangrijke sociale functie, veel Langedijkers hebben er onvergetelijke films gezien en er zijn veel bruiloften en andere feesten gevierd. Het Geoffrey Donaldson Instituut (GDI) vertoont de laatste woensdag van april een aantal films die in het gebouw zijn gevonden. De filmavond is het begin van meer aandacht voor de lokale bioscoop. In de komende jaren komt er een uitgebreide tentoonstelling in combinatie met een boek over het Tivoli Theater.

 Foto: Hermann Moeller, 1949.

Het Tivoli Theater op de hoek van de Dorpsstraat met de Spoorstraat sloot in 1987 de deuren, zoals veel bioscopen in de laatste twintig jaar van de twintigste eeuw. In 2000 zijn verschillende korte films gevonden in het leegstaande pand. Tot de zomervakantie is een vitrine ingericht met foto’s en ander materiaal uit en van het Tivoli Theater. De geschiedenis van de bioscoop begon in de jaren dertig van de vorige eeuw toen een café met paardenstal en een belendende kolfbaan zijn omgebouwd tot  een voor die tijd fraai bioscoopgebouw met een zaal, balkon en toneel. Er was een groot glas-in-lood raam achter de projectiecabine aan de straatzijde met daarin in witte letters de naam Tivoli. Met de komst in 1963 van Theo Sintenie als nieuwe exploitant van het theater veranderde er het een en ander. De fietsenstalling naast de bioscoop liet hij verbouwen tot foyer.

Foto: Hermann Moeller, 1947.

In 1977 opende de Metro Bioscoop in Heerhugowaard de deuren en liep het bezoek aan de bioscoop in Noord-Scharwoude terug. Het Tivoli Theater verloor aantrekkingskracht op de moderne bioscoop in Heerhugowaard. Op het laatst – in 1986 – probeerde de heer Sintenie de bioscoop een doorstart te geven als Disco-Film Theater Graffity, maar zonder succes. Een jaar later moest het Tivoli Theater de deuren sluiten. Vervolgens stond de eens zo geliefde bioscoop jarenlang leeg en raakte in verval en kreeg te maken met vandalisme. In 2000 heeft de heer Sintenie het oude bioscooppand verkocht. Het is toen verbouwd tot een woonhuis en in 2007 is het pand omgevormd tot zorgappartementen. Daarbij is de historische gevel intact gebleven. Wel is het karakteristieke glas-in-lood raam met Tivoli erop verloren gegaan.
Het Geoffrey Donaldson Instituut zoekt documentatie en materiaal uit het voormalige Tivoli Theater. Directeur GDI Egbert Barten: ‘Ik ben zelf regelmatig bezoeker geweest van bioscoop Tivoli. Voor een boek over de geschiedenis van het Tivoli Theater zoek ik foto’s en ander materiaal. Wie wat heeft of weet kan contact opnemen met het GDI.’
De voorstelling met korte films uit het Tivoli Theater is onderdeel van het filmprogramma tot de zomervakantie. Het programma staat op de website van het Donaldson Instituut en in het GDI is de uitgebreide folder met het filmprogramma af te halen. De tentoonstellingsruimte van het GDI is gratis toegankelijk.
Een toegangskaart voor een film kost tien euro. Reserveren is vanwege het beperkt aantal plaatsen verplicht en kan via egbertbarten@donaldsoninstituut.nl of door tijdens de expositietijden een kaartje te kopen. Vanwege vertoningsrechten kan het GDI niet altijd de titel van een film noemen, maar moet dan volstaan met een omschrijving. Wie nieuwsgierig is kan via een e-mail aan het GDI de titel te weten komen.
De filmvertoningen zijn in de professionele, moderne filmzaal van het GDI met luxe bioscoopfauteuils en uitmuntende geluidskwaliteit en beginnen om 20.00 uur. De filmzaal is niet toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn. Het GDI is gevestigd aan de Dorpsstraat 612 in Noord-Scharwoude. Het GDI is een particulier initiatief en bestaat zonder subsidie van de overheid.