Tentoonstellingen

De eerste expositie die ten tijde van de opening te zien zal zijn wil een beeld geven van de reikwijdte van het soort spulletjes dat door het instituut verzameld wordt. Het gepresenteerde heeft nadrukkelijk het karakter van ‘Cinefilie’ .

De tentoonstelling draagt de titel: Passion unleashed. Zie hieronder wat er zoal te zien zal zijn:

EEN ONTKETENDE PASSIE / A PASSION UNLEASHED

VRIENDEN VAN ­HET GEOFFREY DONALDSON INSTITUUT.

Met deze openingstentoonstelling wil het Geoffrey Donaldson Instituut de omvang en diversiteit van de verzameling van benadrukken. Deze tentoonstelling bestaat uit documenten en objecten die de rijke geschiedenis van de cinema laten zien. Schenkingen en bruiklenen van een aantal filmgekken dat het cinefiele instituut een warm hart toedraagt.

# = Collectie GDI.

Aan de wand (vanuit het centrum kloksgewijs):

· Affiche DIK TROM WEET RAAD (1976), met opdracht en de beste wensen voor het instituut van de regisseur Henk van der Linden. Deze film staat in het Guinness Book of World Records omdat hij 28 jaar onafgebroken in de Nederlandse bioscopen te zien was. (schenking Henk van der Linden)

· Affiche EMMANUELLE, gesigneerd door Sylvia Kristel met daarbij een

· Brief van Sylvia Kristel aan Thijs Ockersen, 2004 (beiden schenking Thijs Ockersen).

· Affiche heropening bioscoop Tivoli, Noord-Scharwoude, in 1946 met de Abbott en Costello-film ‘GEEF ‘M DE SPOREN (RIDE ‘EM COWBOY, Regie Arthur Lubin, 1942) (schenking mw. G. Kemmink-Hart).

· Affiche Laurel en Hardy-film MARCH OF THE WOODEN SOLDIERS (= re-issuetitel van BABES IN TOYLAND, 1934) (schenking Tjitte de Vries/Ati Mul).

· Kruissteek Laurel en Hardy, gemaakt door Maartje Barten-Vonkeman, 2009. #

· Bert Haanstra, Stilleven 1941 (gesigneerd ‘AHaanstra 41’). Het vroegst bekende olieverfschilderij van de latere filmmaker. In 1943 ging Haanstra naar de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten te Amsterdam, waar hij met Karel Appel in de klas zat. Toen Haanstra rond 1950 professioneel cineast was geworden hield hij op met schilderen. (bruikleen Hans Schoots).

· Oorkonde deelname ´VILLAGE ON THE RIVER´, = DORP AAN DE RIVIER (Regie Fons Rademakers, 1958) aan San Francisco International Film Festival, 10 juni 1960 (schenking Emmy en Ronald Rosbeek).

· Setfoto ALS TWEE DRUPPELS WATER met Nouvelle Vague cameraman Raoul Coutard en regisseur Fons Rademakers, 1962 (gesigneerd door FR). #

· ‘Prop’ (= speciaal voor de film gemaakt object, te gebruiken in het filmdecor) voor de korte film BIRTH OF THE WESTERN, HOLLAND 1903 (Regie Maarten Treurniet, 2004) (schenking Roloff de Jeu), hier voorzien van een

· Belgische poster van DORP AAN DE RIVIER (Fons Rademakers, 1958), gesigneerd door Rademakers en art director Friso Wiegersma). #

· Salvatore van den Busken, 2 schilderijen ‘Cinema’, 2008. #

· Tekening animatiefilmmaker Monique Renault van Joris Ivens, voorzitter Mao en Marceline Loridan, gemaakt voor Het Nederlands Filmkwartet, Stichting NBF-Publicaties, 1986 (zie ook vitrinekast). #

· Contract gesigneerd door Clint Eastwood en filmmaker Thijs Ockersen ter gelegenheid van Ockersens documentaire DON SIEGEL LAST OF THE INDEPENDENTS, 1980 (bruikleen Thijs Ockersen).

· Lijst met verschillende zaadverpakkingen Jacob Jong Zaden, [ca. 1950-1975] (bruikleen Suzanne Jong/Rob Basten).

· ‘Tintin MM’, schilderij uit de serie ‘Mickey Mouse Everywhere’ van animatiefilmer Gerrit van Dijk (1938-2012). #

· ‘Einde-titel’. 35-mm frame enlargement Amateur-cinematografie Haarlem, ca. 1930. #

Aan de wand in de hal:

· Affiche LEEDVERMAAK (1989), gesigneerd door Frans Weisz, (Zaandam, 24.1.2010). #

· Affiche ALS TWEE DRUPPELS WATER (1963), gesigneerd door Fons Rademakers (Rome, juli 2000). #

Vitrine 1: Geoffrey Neville Donaldson

· Brief G.N. Donaldson aan Egbert Barten d.d. 10.7.1998 (#) met het daarbij in de brief genoemde, door Hollandia verfilmde

· toneelstuk Silvia Silombra (Haarlem, z.j. [1926]), door EB in een Amsterdams antiquariaat gevonden enkele weken na de crematie van Donaldson. Het boek is gesigneerd door de schrijver A.W.G.van Riemsdijk met een opdracht aan de Amsterdamse socialist Jan van Zutphen en bevat daarnaast (hier niet ge-exposeerd) een ex libris van de Albert Hahn. # Daarbij een fotokopie van een door Donaldson in het Rotterdamsch Nieuwsblad gevonden advertentie voor de film (origineel in archief G.N.Donaldson, Eye Filminstituut)

· Pasfoto’s Geoffrey Donaldson en zijn levenspartner Harry van Gunsteren, ca. 1965 (schenking L.G. Padmasiri).

· Donaldson in City restaurant Weligama, tijdens het Filmfestival van Pordenone, Italië, oktober 1996 (schenking L.G. Padmasiri).

· Donaldson in gesprek met collega Ivo Blom, in Cinema Verdi tijdens het Filmfestival van Pordenone, oktober 1998 (schenking L.G. Padmasiri).

· 2 schriften uit de Australische periode van Geoffrey Donaldson, een met aantekeningen van het Balmain Teacher’s College met oefeningen voor de Rose Bay Primary School,

· de ander met aantekeningen over (hazewind)hondenrennen en de hond Toy Ho (schenking Tjitte de Vries/Ati Mul).

· 2 foto’s van de uitreiking van het Gouden Kalf aan Donaldson door staatssecretaris van cultuur Rick van der Ploeg tijdens het Nederlands Filmfestival 1998 (schenking Tjitte de Vries/Ati Mul).

Vitrine 2: Dorpsstraat 612 (D612)

· bouwtekening Dorpsstraat 612 Noord-Scharwoude, gebouwd als woonhuis, vanaf 1940 in gebruik als kantoor, nu de behuizing van het Geoffrey Donaldson Instituut. #

· Ansichtkaart D 612 toen het nog in gebruik was als woonhuis van Nicolaas Kooy [ca. 1935]. #

· foto D 612, in gebruik als kantoor van Jacob Jong Zaden [foto van vóór 1952]. #

· Foto D612 met feestverlichting (1970).

· Bordje Jacob Jong Zaden, [ca. 1950] (bruikleen Suzanne Jong/Rob Basten)

· 1 passage over de geschiedenis van het pand uit Dick Barten, In Goeie Aarde (Noord-Scharwoude, 2012)

Vitrine 3: Filmmaker/schrijver Dick Laan (geb. Wormerveer, 1894-1973)

· Uitnodiging oprichting Dick Laan Filmfonds, 1978 en folders DLF, 1978 en z.j. [1990]. #

· Kopieën brieven van Dick Laan en Geoffrey Donaldson, 1966 en 1972 (originelen in archief Donaldson, Eye Filminstituut)

· 2 foto’s van de filmende Dick Laan, eerst (in hopman-uniform!) met een 35-mm camera bij een van de Zwarte Pijl-films [ca. 1918], daarna met een 16-mm camera bij ONZE WAGNERKADE… IN OORLOGSTIJD (1944).#

· Dick Laan over Film. Herinneringen en belevenissen van een oud-filmer, Haarlem, 1964. #

· Circusjong, Amsterdam, z.j. [1927] Dick Laans jongensboek over zijn belevenissen in de filmwereld. #

· Exemplaar Pinkeltje. Het verhaal van de Film, Houten, 2005 (collectie GDI).

· Kopie van Brief Dick Laan d.d. 26.4.1956, waarin hij zijn films legateert aan het Nederlands Filmmuseum (origineel vermoedelijk in bedrijfsarchief Eye).

· Exemplaar Pinkeltje in Artis, 15de druk, Bussum, 1972, gesigneerd door schrijver/filmmaker Dick Laan met een opdracht aan Nico, een van de zoons De Smidt (bruikleen Henk de Smidt).

Vitrine 4: Filmsterplaatjes en fanplakboeken

· Mijn Filmboek. Eerste serie. Uitgave Chocoladefabrikant Van Houten, Weesp, z.j. [1933] (schenking Gjalt en Aukje Zondergeld)

· losse verzamelplaatjes filmsterren van de tweede en derde serie Van Houten. (schenking Aukje en Gjalt Zondergeld)

· Bulgaria Gold Film Bilder, z.j. [1930]. Filmsterplaatjes in kleur. #

· Diverse plakboeken uit de jaren 30 van de vorige eeuw. #

Vitrine 5: Programmaboekjes, vitrinefoto’s, literatuur.

· bijzondere filmfoto’s en programmaboekjes van 35-mm films die ook in de collectie aanwezig zijn; o.a. Robert Aldrich’ THE DIRTY DOZEN (1967, ‘DAS DRECKIGE DUTZEND’ met daarop door een Duitse exploitant geschreven ‘Nur Heute’ -‘alleen vandaag’-), Alfred Hitchcock’s MARNIE (1964), Jack Cardiff’s THE MERCENARIES (1968), Pim en Wims ALICIA (1974) en Carl Foreman’s THE VICTORS (‘DE OVERWINNAARS’) (1963).

Vitrine 6: filmdistributeur Jean Desmet (1875-1956)

· Blik Jean Desmet filmkantoor met sticker voor de film ‘SNEL HUWELIJK’ (originele titel onbekend), ca. 1915 (schenking Henk de Smidt).

· 5 enveloppen geadresseerd aan Jean Desmet: 1907 (de eerste keer dat Desmet met een filmtent op de kermis stond), 1908 (‘Bioscope te ‘s Bosch’ was voldoende adressering!), 1918 (afkomstig van zijn broer Matthijs), 1936 (van de Nederlandse Bioscoopbond die het stuk onvoldoende frankeerde dus kreeg Desmet strafport!) en 1940 (met een frankeerstempel van Mannus Frankens Indische vlootfilm ’T SAL WAERACHTIG WEL GAEN…). #

· Desmet programmaboekjes voor RICHARD WAGNER (1913) en de religieuze film IN HIC SIGNO VINCES (‘IN DIT TEKEN ZULT GIJ OVERWINNEN’) (1913). #

· Desmet brochure van Eye ter gelegenheid van het plaatsen van de collectie op de Unesco World Heritage lijst, 2011.

Vitrine 7: bijzondere filmverpakkingen

· Ufa (Universum Film Aktiengesellschaft)-blik met sticker Ufa Nederland van de film ‘FAMILIE-SCHANDAAL’ (= SOPHIENLUND, Regie Heinz Rühmann, Duitsland, 1943). #

· Door Dick Laan deels groen geschilderd filmblik voor een 16-mm verkleining van zijn speelfilm DE KAMPIOENSWEDSTRIJD (1921). #

· filmblik MAX HAVELAAR (Regie Fons Rademakers, 1976), met een sticker van het filmlaboratorium Technicolor Londen (waar de kopieën van de film gemaakt werden) en een sticker van het Filmfestival van Teheran waar de film vertoond werd. #

· Filmdoosjes van Agfa, Ilford en Eastman Kodak, gebruikt om 16-mm film te sturen naar het laboratorium [jaren 1930]. #

Vitrinekast:

· Gouden Kalf, door staatssecretaris Rick van der Ploeg uitgereikt aan Geoffrey Donaldson tijdens het Nederlands Filmfestival 1998 (zie ook tafelvitrine 1) (bruikleen Tjitte de Vries/Ati Mul).

· ORWO-reclamebord/eeuwig durende kalender, ca. 1960 (ORWO was de Oost-Duitse leverancier van foto- en filmstock) (schenking Janneke Vonkeman).

· Zakagenda Defa (de Oost-Duitse opvolger van de Ufa) voor het jaar 1959 in het Duits, Engels en Russisch. #

· Het NBF-Nederlands Filmkwartet. #

· Wijnfles Francis Coppola Diamond Series 2002, Rutherford California. #

· Whiskeyglas ONCE UPON A TIME IN AMERICA (Sergio Leone, 1984). #

· Rol bioscoopkaartjes Delfia 3 Theater, Delft. z.j. [1980]. #

· Bierviltje MEMPHIS BELLE (Michael Caton-Jones, 1990). #

· Bierviltje filmfabrikant Steenbeck Hamburg, z.j. [1985]. #

· Vergulde raamhanger Seattle Paramount Theatre est. 1928, z.j. [2010].#

· Technisches Kinotaschenbuch filmfabrikant Zeiss Ikon, Kiel, 1959. #

· Big Little Book DAVID COPPERFIELD (MGM, George Cukor, 1934). #

Objecten in de ruimte:

· Philips FP3 projector, ca. 1947. Portable filmprojector voor 35-mm projectie. Met folder (#) en handleiding Philips (bruikleen Henk de Smidt).

· 7 groene 35-mm filmblikken STARSHIP TROOPERS (Regie Paul Verhoeven, 1997) (schenking Fred Beijert).

· 2 nagemaakte pre-cinema-apparaten (schenking Henk de Smidt).

· Zaadkast afkomstig uit pakhuis Firma Jacob Jong Zaden (de vorige eigenaar/gebruiker van het pand Dorpsstraat 612, nu domicilie van GDI, zie ook tafelvitrine 2), ca. 1955 (schenking Maartje en Dick Barten).

In de kluis:

TV/DVD-speler met keuze uit de volgende films:

– BIRTH OF THE WESTERN HOLLAND 1903 (NL, Regie Maarten Treurniet, 2004)

– DON SIEGEL: LAST OF THE INDEPENDENTS (NL, Regie Thijs Ockersen, 1980)

– DORP AAN DE RIVIER (NL, Regie Fons Rademakers, 1958)