Skip to Content


FILMPROGRAMMA GEOFFREY DONALDSON INSTITUUT VANAF HERFSTVAKANTIE

In het Geoffrey Donaldson Instituut (GDI) in Noord-Scharwoude zijn de komende maanden verschillende films te zien. Onder meer een compilatiefilm met bekende slapstickhelden, vier films van Bert Haanstra en ‘Plan 9 from outer space’, een van de slechtste films ooit gemaakt. De filmvertoningen zijn in de professionele, moderne filmzaal met twaalf luxe bioscoopfauteuils en uitmuntende geluidskwaliteit.

Woensdag 19 oktober is er een lange compilatiefilm uit 1970 te zien over vier filmclowns met veel fragmenten uit films van Laurel en Hardy, Buster Keaton en Charley Chase.

Er zijn twee filmprogramma’s met films van Bert Haanstra. Woensdag 26 oktober is dat ‘Delta Phase I’ uit 1962 uit de collectie van verzamelaar Oudendijk. Het is een korte documentaire over de sluiting in 1961 van het Veerse Gat. De andere film – uit de collectie Van Vught – is  ‘Alleman’ uit 1964 en gaat over de Nederlandse volksaard. Filmhistoricus en Haanstra-kenner Hans Schoots leidt die avond het filmprogramma in. Vrijdag 4 november vertoont het GDI twee dierenfilms van meesterobservator Haanstra. De vertoning start met een Cinema-voorprogramma uit de collectie Rosbeek met onder meer Haanstra’s in Artis gedraaide ‘Zoo’ uit 1962. De hoofdfilm is uit de collectie De Heij het grotendeels in Afrika opgenomen ‘Bij de beesten’ af over gedragingen van mens en dier uit 1972.

Vrijdag 11 november is de debuutfilm uit 1953 van de flamboyante regisseur Edward D. Wood te zien. De film gaat over travestie en transseksualiteit en dat waren in die tijd in Hollywood geen gangbare onderwerpen. Het leven van de regisseur is in 1994 verfilmd door Tim Burton met Johnny Depp in de hoofdrol. Filmjournalist en cultkenner Mark van den Tempel verzorgt een inleiding op het leven en films van Ed Wood. Naast deze film is die avond ‘Creature from under the bridge’ te zien, een korte film afgelopen zomer opnomen in Noord-Scharwoude.

Het GDI vertoont vrijdag 16 november ‘Plan 9 from outer space’ van Ed Wood en de eigen productie ‘Creature from under the bridge’.  Mister Horror en filmproducent Jan Doense leidt de film uit 1959 in. De film is een curieuze mengeling van science fiction en zombiefilm,  algemeen beschouwd als een van de slechtste films ooit gemaakt. De film heeft al geruime tijd de status van cultfilm. Regisseur Emiel de Jong is aanwezig bij de vertoning van zijn ‘Creature from under the bridge’, afgelopen zomer opgenomen in Noord-Scharwoude.

Woensdag 23 november draait in het GDI ‘The corruption of Chris Miller’ uit 1973 van regisseur Juan Antonio Bardem. De film komt uit de omvangrijke verzameling films van BUT-filmfestival- en Melkwegprogrammeur Is Hoogland die het Donaldson Instituut in september in bruikleen ontving. Hij verzorgt een inleiding op de Spaanse giallo-thriller met in de hoofdrollen Jean Seberg en Marisol.

Woensdag 30 november is er een divers filmprogramma van Broeker Veiling tot ‘Hände hoch Cowboy!’. Er zijn recent door het GDI gerestaureerde films te zien: de Amerikaanse komedie ‘An exciting honeymoon’ uit 1912 en de korte Nederlandse reclamefilm ‘Eau de Cologne Russe Me-Ko’ uit ongeveer 1920. Die avond zijn ook de oudste bekende bewegende beelden van de Broeker Veiling uit een filmjournaal uit 1944 en de curieuze korte speelfilm ‘Killer dog’ uit 1936 over een herdershond die de doodstraf kan krijgen te zien. GDI-directeur Egbert Barten vertelt over het restaureren van brandbare films.

In onder meer het GDI is de uitgebreide folder met het filmprogramma 2016 af te halen. Het GDI projecteert in principe 35mm films, zogenoemde vintage prints of films. Vanwege vertonings-rechten kan het GDI niet altijd de titel van een film noemen, maar moet dan volstaan met een omschrijving. Wie nieuwsgierig is kan via een e-mail aan het GDI de titel te weten komen. De filmzaal is niet toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn.

Een toegangskaart voor de filmvertoningen kost tien euro. Reserveren is vanwege het beperkt aantalplaatsen verplicht en kan via egbertbarten@donaldsoninstituut.nl of door tijdens de expositietijden een kaartje te kopen. Tot in januari 2017 is er de gratis toegankelijke tentoonstelling Laurel en Hardy in Europa te zien.

Het GDI is gevestigd aan de Dorpsstraat 612 in Noord-Scharwoude en maandag, woensdag en zaterdag open van 14.00 uur tot 17.00 uur. Het GDI is een particulier initiatief en bestaat zonder subsidie van de overheid.

Oudst bekende bewegende beelden van BroekerVeiling te zien in GDI

Woensdagavond 5 oktober is de unieke reportage ‘Veiling van kool in Noord-Holland’ uit 1944 te zien in het Geoffrey Donaldson Instituut (GDI) in Noord-Scharwoude. Het gaat om de laatste aflevering van Nederlandsch Nieuws van 2 september 1944 die te zien was in Nederlandse bioscopen. Het nieuwsitem is door het GDI vanaf brandbaar nitraatfilm gerestaureerd. Het gaat om de oudste bekende bewegende beelden van de BroekerVeiling.

gdihistorischefotobroekerveilingNaast het onderwerp de BroekerVeiling en het volledige oorlogsjournaal van de betreffende dag zijn er die avond ook twee andere recent door het GDI gerestaureerde films te zien. Het zijn de Amerikaanse komedie ‘An exciting honeymoon’ uit 1912 en de korte Nederlandse reclamefilm ‘Eau de Cologne Russe Me-Ko’ uit ongeveer 1920. Ook vertoont het GDI de curieuze korte speelfilm ‘Killer dog’ uit 1936 over een herdershond die de doodstraf kan krijgen. Filmhistoricus en directeur van het GDI Egbert Barten geeft voorafgaand aan de filmprojectie een inleiding over filmrestauratie.

Een toegangskaart kost tien euro. Reserveren is verplicht en kan via egbertbarten@donaldsoninstituut.nl of door tijdens de expositietijden een kaartje te kopen. Het GDI is gevestigd aan de Dorpsstraat 612 in Noord-Scharwoude en maandag, woensdag en zaterdag open van 14.00 uur tot 17.00 uur. Het GDI is een particulier initiatief en bestaat zonder subsidie van de overheid.

GEOFFREY DONALDSON INSTITUUT GAAT SPEELFILMS VERTONEN

Aanstaande zondag is in het Geoffrey Donaldson Instituut (GDI) in Noord-Scharwoude de korte speelfilm ‘The creature from under the bridge’ te zien. De filmvertoning is tijdens de literaire manifestatie ‘Verhalen halen’ van Lief Langedijk. De film is geproduceerd door het GDI en deze zomer op diverse locaties in Noord-Scharwoude opgenomen. De filmvertoning is in de in mei in gebruikgenomen professionele, moderne filmzaal met uitmuntende geluidskwaliteit en twaalf luxe bioscoopfauteuils. De komende maanden zijn er verschillende speelfilms te zien.

Tijdens ‘Verhalen halen’ van Lief Langedijk is de expositie over Laurel en Hardy open en is ‘The creature from under the bridge’, parodie op horrorfilms met monsters uit de jaren vijftig van de vorige eeuw net als de filmzaal te bekijken. De film is zondag 25 september te zien om 13.30 uur, 14.30 uur, 15.30 uur en 16.30 uur. De filmzaal is niet toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn. Na deze eerste filmvertoning volgen de komende maanden diverse films uit eigen verzameling of uit verzamelingen van particulieren. In onder meer het GDI is de uitgebreide folder met het filmprogramma 2016 af te halen.

postergdicreatureVrijdag 30 september is van Enzo Castellari de oorlogsfilm ‘Adelaars’ over Duitse geheim agenten in Engeland uit 1969 te zien. De Italiaan is inspiratiebron voor de regisseurs Quentin Tarantino en Martin Koolhoven.
 
Woensdag 5 oktober geeft directeur Egbert Barten voorafgaand aan de filmvertoningen die avond een inleiding over filmrestuaratie en zijn er twee recent door het GDI gerestaureerde films te zien: de Amerikaanse komedie ‘An exciting honeymoon’ uit 1912 en de korte Nederlandse reclamefilm ‘Eau de Cologne Russe Me-Ko’ uit ongeveer 1920. Die avond zijn ook de oudste bekende bewegende beelden van de Broeker Veiling (uit een filmjournaal uit 1944) en de curieuze korte speelfilm ‘Killer dog’ uit 1936 over een herdershond die de doodstraf kan krijgen te zien. Een week later zijn uit eigen verzameling drie korte Nederlands ondertitelde Laurel en Hardy-films uit hun hoogtijdagen van de Hal Roach Studios te zien. Vooraf is er een een korte inleiding over deze prints van het Amstelveense bedrijf Express Film door Son of the Dessert en filmhistoricus Egbert Barten. Woensdag 19 oktober is een lange compilatiefilm uit 1970 te zien over vier filmclowns met veel fragmenten uit films van Laurel en Hardy, Buster Keaton en Charley Chase.

Het GDI projecteert in principe 35mm films, zogenoemde vintage prints. Het Donaldson Instituut projecteert bij voorkeur film om de historische cinematografische sensatie van de analoge cinefilie te herscheppen. Vanwege vertoningsrechten kan het GDI niet altijd de titel van een film noemen, maar moet dan volstaan met een omschrijving. Wie nieuwsgierig is kan via een e-mail aan het GDI de titel te weten komen.

Het volledige filmprogramma van het GDI staat op de agenda pagina.

Een toegangskaart voor de filmvertoningen vanaf 30 september kost tien euro. Reserveren is verplicht en kan via egbertbarten@donaldsoninstituut.nl of door tijdens de expositietijden een kaartje te kopen. Het GDI is gevestigd aan de Dorpsstraat 612 in Noord-Scharwoude en maandag, woensdag en zaterdag open van 14.00 uur tot 17.00 uur. Het GDI is een particulier initiatief en bestaat zonder subsidie van de overheid.