Onder grote belangstelling heeft Oscarwinnares Cilia van Dijk zaterdag in de tentoonstellingsruimte van het Geoffrey Donaldson Instituut (GDI) het eerste exemplaar van het boek ‘Tot de laatste akte!’ ontvangen van de auteur Barend de Voogd. Het GDI in Noord-Scharwoude besteedt met de tentoonstelling en het boek aandacht aan bijzondere filmliefhebbers, particuliere verzamelaars van 16- en 35mm films. Cilia van Dijk is filmproducente van onder meer Anna & Bella van regisseur Borge Ring, in 1986 onderscheiden met de Academy Award voor de beste productie van een korte animatiefilm. Samen met haar echtgenoot animatiefilmer en veelvuldig winnaar van filmprijzen Gerrit van Dijk – overleden in 2012 – heeft zij een enorme collectie animatiefilms verzameld. Drie van zijn schilderijen zijn tijdelijk te zien in het GDI.
Er zijn in Nederland nog ongeveer vijftig van deze gepassioneerde particuliere verzamelaars van 16- en 35mm films. Het medium film bestaat meer dan een eeuw. Gegrepen door de magie van de analoge film hebben de verzamelaars ontelbare films, projectoren, posters, foto’s en documentatie gered van vernietiging. Het belang van hun verzamelingen is toegenomen sinds in enkele jaren vanaf 2012 de projectie van alle ongeveer zevenhonderd bioscopen en filmtheaters in Nederland is gedigitaliseerd.
In het Geoffrey Donaldson Instituut in Noord-Scharwoude zijn voor het eerst uit de collecties van deze verzamelaars voorwerpen te zien, zoals projectoren, foto’s, artikelen uit tijdschriften en kranten en zogenoemde prints van films. De particuliere verzamelaars hebben films en ander materiaal over en voor filmvertoningen gered. Verzuring en brandgevaar en de filmindustrie bedreigden het behoud van het medium film, de filmindustrie was gewoon na de roulatieperiode films te vernietigen.
Het boek ‘Tot de laatste akte!’ is in opdracht van het Donaldson Instituut geschreven door filmjournalist Barend de Voogd. Hij sprak met negentien verzamelaars en heeft hun enthousiaste getuigenissen en unieke verhouding tot het medium film in een rijk geïllustreerd boek vastgelegd. Fotografe Marjolein Ansink portretteerde de geïnterviewden op de ouderwetse gevoelige plaat.

 

 

 

 

 

Achter Cilia van Dijk ziet U de recent aan het GDI geschonken Tuschinski-fauteul uit 1921, met een foto van de telefonerende Abraham Tuschinski die voor een dergelijke stoel staat. Deze stoel, ooit gekocht op het Waterlooplein, werd aan het GDI geschonken door Mw. C. De Vaal.